penah x anda dgr puyuh berkokok..??..sy mmg x penah..kot..sbb kt umah saya kucing je ramai..puyuh x penah bela lg..gegege..ntah
cemane bunyinye pon sy x tau..kok kok kok ke..bah bah bah ke..wallahuaklam..rasionalnye sy post gmbar puyuh ni sbb sy nk share ngan korang resipi yg sgt mudah mggunakan puyuh yg comel ini..kalao korang x mkn puyuh xpe..jgn bimbang..ayam pon boleh jer...asal jgn ko gntikan ngan anak ayam udoh le yer...
so lets take a look for the recipe - PUYUH MASAK BERLADO -....asik2 mkn keli berlado je..boring weyy..sesekali tukar ngan puyuh pon enak bha..same je kaedahnye kalo korang spisis xleh berenggang ngan paru berlada..nk jugak masak paru kan..boleh jer..ngehngehngeh..
Bahan-Bahan :
5 ekor puyuh - da name puyuh belada..xkn nk taruk itik plak kan...
tp mnurut firasatku..ok je kalo nk gntikan ngan ayam,itik
or lain2 binatang berkaki dua..asal halal je kak senah.. nk kerat 4 boleh..nk masak seko2 pon boleh..then lumurkan ngan garam kunyit sket...alla...mcm nk goreng ikan tuu..
6 tgkai cili - seenak2nye korang campor la cili merah n cili padi..kalo x tkut buasir tarok skilo pon xpe cili tu.. xde yg nk melarang (tumbuk kasar)
2 bwg besar - kalo bwg tu sebesar gunung..sbijikje pon da ckup. (tumbuk kasar)
3 ulas bwg putih -- Hali cket -- Cili kering kisar (tumbuk kasar)
Garam n Gula --Minyak Masak --
Cara-cara ::
1. Goreng puyuh smpi golden brown. Ketepikan.
2. Gune je kuali yg same...buang cket minyak..tgglkn dlm kuali dlm 4 ke 5 sudu..tumis sume bahan2 yg korang tumbuk2 manje tu..bile da cantik elok masukkan lah puyuh yg telah korang goreng td..
3.Last skali msukkan gule n garam secukupnye...SIAP..slmt mencube.
No comments:
Post a Comment