PART 1 : utk wat kulit die |
1 kg ubi kledek...jgn ko pki ubi kayu plak..kang jd badak sumbu kuih tu nnt..
1/2 cwn tpong gandom.
secubit garam..sesudu teh pon ok..agak2 je ye..nk kasi lemak je
PART B : INTI
1/2 kilo isi nyor/kelapa.. 6 tangkai cili kering
2 labu bawang besar sedikit serbuk kunyit
2 ulas bwg putih 2 sudu minyak masak
3 btg serai garam n gula secukup rase..
1/2 cwn udang kering.. minyak 1 kuali
a a aaaaa..korang blend kan sume skali kecuali kelapa yer..
CARA BUAT ::
Mula2 korang lenyekkan ubi yg telah korang rebus smpi empuk tu...utk dptkan tekstur ubi fluffy..mse korang lenyekkan ubi tu..leh la bygkan korang tgh lenyek muke musuh korang..pasti super lembut ubi tu nnt...hehhe..then masukkan la tpong sedikit demi sedikit till korang dpt doh yg layak utk di gentel bulat2. rehatkan kejap doh tu..
now kite buat la inti die plak..idopkn api stove tu dlu ye puan2..then pnaskan kuali msukan minyak yg 2 sudu tu..tumiskan bahan2 yg korang blend td...agak2 da sparuh masak tumisan tu...msukkan
amik doh ubi yg korang buat td..bulatkan..kalo korang nk bentuk bujur pon boleh..tiga segi pon terserah..dh korang yg buat kan..tp kne bg name baru la kt kuih tu nnt..ni chef nk ajar cara tradisional..bentuk bulat sfera gitu...korang buat je kaedah mcm nk buat onde2...kalau tgh gentel tu anak2 sibuk mtak susu ke suami ajak p psr ramadan ke..korang dahikan je dgn tepong tu...hehehe..berbalik ke ke proses membuat cucur badak..pastu tarok inti kelapa kt tengah..bulatkan elok2..jgn smpi tkeluar lak intinye tu...nnt jd x jd kuih badak lak...
Siap sume korang bulat2 kan...panaskan minyak dlm kuali..GORENG la...mcm goreng nuget je kaedahnye...bile da golden brown bleh la angkat n hidang waktu berbuka nnt.. slmt mencube :)
No comments:
Post a Comment